Informujemy, że Szpital Powiatowy w Kętrzynie przystąpił do pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r., dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Ma on na celu zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

 

   

 

Program ten ma szczególne znaczenie dla pacjentów przebywających w warunkach szpitalnych, ponieważ odpowiednie żywienie stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniej diety jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na szybszą rekonwalescencję oraz wyzdrowienie.


W ramach programu wszystkie posiłki przeznaczone dla naszych pacjentów są przygotowywane w oparciu o jadłospisy opracowane przez dietetyka, które można zobaczyć poniżej. Każdy z nich zawiera informacje o rodzaju posiłku i jego składzie, wartości energetycznej i wartości odżywczej oraz obecności alergenów. Codziennie w dni robocze publikowane są zdjęcia co najmniej dwóch posiłków, spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia, wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.

 

Szczegóły diety ze zdjęciami posiłków